zaterdag 30 april 2011

Slafisten willen van Egypte moslim staat maken


Het geluid van de meer radicale islamitische Salafisten wordt met de dag indringender. Gisteren zijn duizenden Salafisten na het vrijdaggebed op drie plaatsen in Cairo de straat opgegaan om hun eisen kracht bij te zetten. Naast negen andere eisen is hun belangrijkste eis is dat Egypte zo snel mogelijk een islamitische staat moet worden. Dat is niet nieuw. Maar de wijze waarop zij hun eisen naar buiten brengen wel. En dat is zeer verontrustend.

Demonstranten tonen namen van vrouwen: Camelia en Wafa
De protesten van gisteren vonden plaats op het Ramses Square voor de Fatah moskee tegenover het Centraal Station. De tweede voor Noor moskee in Abbasseya en de derde op Ramses Street.
Ronde de demonstraties (officieel zijn alle demonstraties verboden) was opvallend veel politie en leger op de been.

De betogers eisen ondermeer de vervolging van de Koptische en de vrijlating de (ex)echtgenotes van twee priesters die zich tot de islam bekeerd zouden hebben. Volgens geruchten zijn de vrouwen door de kerk ontvoerd en worden zij ergens in een klooster vastgehouden. Daarvoor moet de Koptische paus dus vervolgd worden. De demonstranten willen dat het geschil in een gesprek tussen Sheikh Hafez Salama en het ministerie van Religieuze Zaken zo snel mogelijk wordt opgelost.

Duizenden Salafisten voor de Fateh moskee maakten ook duidelijk dat ze lid zijn van de “Coalitie ter ondersteuning van nieuwe moslims.” De demonstranten riepen op tot het stichten van een islamitische staat en voegden daaraan toe dat zij het plein voor de Noor moskee niet zouden verlaten voordat hun eisen zijn ingewilligd. Afgelopen nacht was het plein echter geheel verlaten, terwijl hun eisen vast nog niet waren ingewilligd. In Egypte wordt tot nu toe nogal luchthartige gereageerd op deze Salafistische uitingen. Het lijkt mij daarentegen toch verstandiger deze groepering serieus te nemen, voor het te laat is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.