zaterdag 2 april 2011

Revolutie dreigt te verpieteren


Gisteren verzamelden zich na het Vrijdaggebed weer enkele tienduizenden demonstranten op het Tahrir-plein in Cairo in wat men noemt: "Een Miljoen Mensen Mars om de revolutie te redden." Ook in Alexandrië was er gelijktijdig eenzelfde protestbijeenkomst. Over één ding zijn de meeste mensen op het plein het wel eens: de eens zo wakkere vlam van de revolutie lijkt nu nog maar een waakvlammetje.

Uit een peiling, gehouden in de Egyptische krant Daily News, blijkt dat nog maar 41% van de ondervraagde Egyptenaren er vertrouwen in heeft dat het met de revolutie goed gaat komen. En 49% geeft expliciet aan de toekomst van de revolutie somber in te zien. 


foto © jielis van baalen


Met name de jongeren zijn zeer teleurgesteld. Hen bekruipt meer en meer het gevoel dat aanhangers en zelfs leden van het oude regime van de afgezette president Mubarak nog steeds hun invloed uitoefenen op de huidige gang van zaken.
Het nieuwe Egypte blijft volgens velen hangen in besluiteloosheid en gebrek aan krachtdadig doorpakken. En het gaat hen allemaal niet snel genoeg.
De demonstranten eisen dat de Mubarak’s worden berecht voor de decennia lange corruptie en het doden van vreedzame demonstranten tijdens de 18-daagse volksopstand die het regime op 25 januari omver wierp.

De demonstraties van vrijdag werden uitgeroepen door een aantal groeperingen, waaronder de ‘Revolutionaire Jongeren Coalitie’ en de ‘Nationale Vereniging voor Verandering’. Op spandoeken en in vlammende toespraken eisen de demonstranten een proces tegen de ambtenaren van het voormalige regime en kopstukken van de voormalige Nationale Democratische Partij (NDP).
Met name de nog steeds voortdurende corruptie is voor de demonstranten volstrekt onacceptabel. Ze eisen daarom het onmiddellijk ontslag en vervolging van diverse ambtenaren, politiefunctionarissen, gouverneurs en bestuurders van universiteiten.

"We zijn hier om onze revolutie voort te zetten," aldus een 30-jarige advocaat. "Waarom die belachelijke vertraging van het democratiseringsproces? Waarom staan een aantal jongeren nog steeds onder huisarrest? En waarom lopen de bobo’s van het oude bewind nog steeds vrij rond?" Vragen die uitdrukking geven aan de frustraties van velen op het plein die zoveel meer van de revolutie hadden verwacht.

Elders op het Tahrir-plein wordt een openbare rechtszitting nagespeeld waarin Mubarak en zijn familie. Tijdens het protest wordt Mubarak  opgeroepen volgende week vrijdag voor de rechter te verschijnen om zichzelf te verdedigen. Indien hij niet komt opdagen, zal hij bij verstek worden veroordeeld. Waarna demonstranten hun demonstratie zullen verplaatsen naar Sharm El-Sheikh, waar de afgezette president momenteel onder huisarrest staat.

Andere veel gehoorde eisen van de demonstranten zijn: onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen; het onderzoek naar beschuldigingen van marteling van demonstranten door het leger; het aftreden van hoofden van de universiteiten en het ‘opschonen’ van staatsbedrijven en de media. Ook moet de wet tegen demonstraties, sit-ins en stakingen worden opgeheven."Dit protest is niet bedoeld om het land te destabiliseren, maar wij menen dat de revolutie zich in de verkeerde richting begeeft",  aldus een journalistiek-student, die zegt: “noem mij maar Ahmed.” "We zijn hier allemaal Egyptenaren en we zijn hier om te zeggen dat we zullen blijven protesteren. Wij willen vrije media en wij komen elke vrijdag hier om ervoor te zorgen dat de contrarevolutie de mensen niet in hun greep krijgt." En voegde daar nog aan toe dat als de eisen van de demonstranten niet worden ingewilligd ze volgende week vrijdag zullen beginnen met een sit-in op het plein, het epicentrum van de 25e januari Revolutie.

Ondanks de grote aantallen demonstranten waren er geen militairen of politieagenten aanwezig. De demonstranten zwaaiden met honderden Egyptische vlaggen, tientallen Libische vlaggen, posters en borden. Zo bleef de moraal van de demonstranten voorlopig toch nog hoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.