donderdag 21 april 2011

Bedoelingen Moslim Broederschap blijven onduidelijk

Na alle kritische artikelen van de laatste dagen in de Egyptische kranten over de Moslim Broederschap, moesten die wel met een geruststellend antwoord komen. Geen verrassende reactie.

“De Broederschap zou in Egypte eerder de voorkeur geven aan het Turkse model dan het Iraanse model van een Islamitische staat,” althans volgens de vice minister president Yehia al-Gamal, tijdens een forum dat gisteren werd gehouden in Cairo. “Hoewel de Broederschap de grootste georganiseerde groepering is in Egypte, wil dat nog niet zeggen dat zij de meerderheid vertegenwoordigen. Transparante verkiezingen zullen dit uitwijzen.” Daarmee keek hij met een schuin oog naar Khairat al-Shater, een van de leiders van de Broederschap, die ook in het forum zat.

Al weken beweren, met name oppositie kranten, dat de Broederschap het op een akkoord heeft gegooid met het Leger Comité (dat na de val van Mubarak tijdelijk de touwtjes in handen heeft) over het vormen van een nieuwe regering. Zowel het Leger Comité als de Broederschap beweren stellig dat dit valse berichten zijn.

Al-Gamal zei dat hij niet bang is voor de Broederschap, omdat die ook geen religieus staatsmodel voorstaan. Maar, zo voegde hij eraan toe, er zijn binnen de Broederschap zeker een aantal extreme fracties die dat wel zouden willen. 

Al-Shater reageerde daarop met de mededeling dat als de Broederschap aan de macht zou komen, zij geen straffen zullen invoeren, zoals die in de Sharia zijn vereist. De broederschap is een campagne begonnen om, met name het Westen, ervan te overtuigen dat zij wat dat betreft niet bang voor hen hoeven te zijn. Hij legde daarbij nog eens uit dat voormalig president Mubarak de Broederschap steeds heeft gebruikt als een afschrikkingtactiek waarmee hij zijn eigen macht kon versterken.

En gezien de eerste reacties in het Westen op de omwentelingen in Egypte heeft die tactiek zeker gewerkt.

Tenslotte stelde de Broederschap voorman ons gerust met de mededeling: “Als een georganiseerde partij is het de Broederschap niet te doen om de macht en de meerderheid in het parlement. We hebben maar een doel en dat is de ontwikkeling en vooruitgang van Egypte.”

Ondanks deze poging tot geruststelling blijven kranten en vele Egyptenaren de ontwikkelingen binnen de Moslim Broederschap kritisch en met argusogen volgen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.