woensdag 23 maart 2011

Hoogste leider Moslim Broederschap wil gesprek met paus Shenouda


Mohamed Badie, de hoogste leider van de Moslim Broederschap heeft om een gesprek verzocht met de Koptische paus Shenouda III, aldus een Koptische bron gisteren.

Het verzoek kwam na een telefoongesprek tussen de twee op zaterdag, na de terugkeer van de paus na een 18-daagse medische reis naar de VS.

Badie nam het initiatief om Shenouda te bellen en vertelde hem dat de komende periode ieders medewerking van belang is. Daarbij nadrukte hij zijn goede relatie met bisschoppen in Beni Suef waar hij opgroeide.

De Koptische Kerk en de Moslim Broederschap hebben uitgesproken en tegengestelde standpunten over de grondwetswijzigingen, zoals die zijn voorgesteld in het referendum van afgelopen zaterdag. Terwijl de kerk  de amendementen afwijst, omdat in artikel 2 staat dat de islam de nationale godsdienst van Egypte is, is de Broederschap juist voor de strekking van dit artikel.

Badie heeft ook een initiatief gelanceerd om een dialoog aan te gaan met Koptische jongeren, omdat die hun zorg hebben geuit over de mogelijkheid van de Broederschap om te veel macht naar zich toe te trekken in Egypte.

De Koptische Jeugd Beweging verwerpt het initiatief van Badie. Rami Kamel, een leider van de beweging, wil pas praten met de Moslim Broeders nadat die eerst hun excuses hebben aangeboden voor, wat hij beschreef als, de "bloedige geschiedenis tegen de Kopten." Hij vraagt om garanties dat alle Egyptenaren gelijke rechten zullen krijgen en als volwaardige burgers zullen worden beschouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.