donderdag 10 maart 2011

Politie terug op Tahrir plein


Sinds vandaag is de politie weer terug op het Tahrir plein in Cairo. Veertig dagen geleden (zou het toeval zijn?), op vrijdagavond 28 januari precies om 18:00 uur trok de politie zich massaal terug uit Cairo. Om daarmee wanorde en chaos in de stad te creëren. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly wacht nog een proces op aanklacht van het vermoorden van demonstranten en het bevel tot terugtrekking van de politie.

De politie verscheen enkele uren nadat premier Essam Sharaf had aangekondigd dat de politie snel weer zou terug keren in de straten van Cairo. De relatie tussen de bewoners van Cairo en de politie is al jaren zeer slecht. Met name de corruptie van politieagenten is hen een doorn in het oog. Een gemiddelde politieagent verdiende ongeveer 150 Egyptische pond per maand. De rest van zijn ‘salaris’ moest bijvoorbeeld worden aangevuld met geld waarmee weggebruikers hun boete konden ‘afkopen’.

Onder de jongeren die de opstand op 25 januari begonnen is de politie nog steeds het beeld van extreem geweld en meedogenloze agressie. Maar volgens de leiding van het politiekorps is het tijd om een “nieuwe pagina om te slaan, gebaseerd op wederzijds respect.”  Nu maar afwachten of de inwoners van Cairo zo vergevingsgezind zijn en de politie een nieuwe kans willen geven om hun werk naar behoren uit te voeren.

Ter voorbereiding van de terugkeer van de politie op Tharir veegde het leger gisteravond het plein schoon en verwijderde alle tenten van de demonstranten.

Het plein zal niet lang leeg blijven. Voor morgen staat een grote demonstratie gepland ter ondersteuning van de Moslim-Christelijke eenheid en tegen het recente sektarische geweld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.