vrijdag 6 mei 2011

Cairo vandaag: vier protesten

Vandaag vier afzonderlijke protesten in verschillende delen van Cairo. In demonstraties van Salafisten, pro-Palestina activisten, Kopten en van aanhangers van de Arabische revoluties.

Het eerste protest werd gehouden door 300 salafisten, die marcheerden naar de Nour moskee in de wijk Abbasiya om hun woede over de moord op Al-Qaeda-leider Osama Bin Laden door de Amerikaanse strijdkrachten kenbaar te maken. Later verzamelde zich ook nog een kleine honderd man(!) bij de ingang van de straat die toegang geeft tot de Amerikaanse Ambassade. Deze was uit voorzorg door tanks en pantservoertuigen van het Egyptische leger gebarricadeerd.

Protesters near American Embassy in Cairo
Ruim 300 pro-Palestijnse demonstranten hielden een demonstratie voor de Israëlische ambassade in Giza. Het protest daar werd georganiseerd door het comité ‘de 3e Palestijnse Intifada’.

Honderden betogers verzamelden zich wederom op het Tahrir-plein vandaag om te vragen om solidariteit met de Arabische revoluties in Libië, Jemen, Syrië en Bahrein. Het protest was georganiseerd door de 25e januari Revolutie Jeugd en andere politieke partijen.

Het vierde protest was een betoging van drieduizend Kopten aan de voorkant van de Koptische St. Markus kathedraal in Abbasiya. Ze hadden zich daar verzameld om de kathedraal te verdedigen tegen mogelijke aanvallen door Salafisten. Maar het bleef rustig bij de kathedraal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.