zaterdag 14 mei 2011

Wet 'gelijke behandeling' in de maak


De Egyptische premier Essam Sharaf kondigde woensdag aan dat de discriminerende beperkingen voor de bouw van kerken zullen worden opgeheven. Op die manier probeert de minister-president de onrust in zijn land te sussen.

Een vrome wens
Na de heftige protesten van kopten deze week tegen een aanval op hun kerk in Caïro en de wereldwijde aandacht voor dit sektarisch geweld moest de Egyptische overheid wel met een reactie komen. Woensdag kondigde premier Essam Sharaf aan dat de discriminerende wetten tegen kerken in Egypte worden afgeschaft Er komt een uniforme code voor de bouw van moskeeën en kerken.

Essam Sharaf gaf aan binnen dertig dagen met een concreet wetsvoorstel te komen. Voor de wet feitelijk in werking kan treden moet nog een lange weg worden gevolgd. In een vergadering met de ministers van Justitie, Lokale Ontwikkeling en Binnenlandse Zaken heeft Sharaf besloten een nationaal comité in het leven te roepen dat zo snel mogelijk moet komen met nieuwe wetsvoorstellen. Het comité zal ook een antidiscriminatiewet moeten ontwerpen die iedere vorm van discriminatie tussen Egyptische staatsburgers verbiedt.

Beide wetsvoorstellen zullen in overeenstemming moeten zijn met de grondwet zoals die door de Hoge Raad van de Strijdkrachten, na een referendum in maart, is vastgesteld. Het comité zal zich met name concentreren op efficiënte oplossingen voor de groeiende sektarische spanningen in Egypte.

Al decennia voeren Egyptische kopten een felle strijd over kerkbouw. De huidige wet uit 1934 wordt vaak aangehaald als bewijs van de discriminatie van kopten, omdat deze meer beperkingen oplegt aan de bouw van kerken dan van moskeeën. Er is zelfs officiële toestemming nodig om een kerk te renoveren, hoe klein die ook is.

Premier Sharaf besprak verder met de ministers de resultaten van een onderzoek dat werd ingesteld naar het recente geweld tegen christenen in Alexandrië, Soul in Helwan, Moqattam, Abu Qurqas in Minya en de laatste aanvallen op de twee kerken in Imbaba in Caïro van zaterdag. De ministers spraken af dat alle kerken die werden gesloten na de problemen in Imbaba weer zullen worden geopend en dat beschadigde kerken worden hersteld. Ten slotte spraken de ministers over een verbod op het gebruik van religieuze slogans tijdens de campagnes voor de parlementsverkiezingen en een verbod op demonstraties in de directe omgeving van kerken en moskeeën.

Met dit pakket van maatregelen probeert de overgangsregering de nationale eenheid te bewaren en sektarische spanningen, die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van het land, te voorkomen. Het lijkt er dus toch op dat de Egyptische regering de groeiende kritiek op haar beleid serieus neemt.

In een ontmoeting met een delegatie van koptische demonstranten zei Sharaf dat er hard zal worden opgetreden tegen degenen die aanzetten tot haat en discriminatie.
Voor vandaag is er na het vrijdagmiddaggebed weer een grote demonstratie georganiseerd. Centraal thema zal de eenheid van alle Egyptenaren zijn. Maar die uitingen van godsdienstige verbroedering hebben we in de weken na de revolutie vaker gezien. Ze hebben de uitbarstingen van sektarisch geweld niet kunnen voorkomen.

Alles hangt af van een daadkrachtige aanpak door de legerleiding en de overgangsregering. Hun weifelende optreden van de afgelopen weken heeft geleid tot een forse toename van geweld en chaos. Die chaos speelt de restanten van het oude regime in de hand. Daarom moest de huidige regering wel iets ondernemen om haar greep op samenleving niet te verliezen. Langs de ingeslagen weg naar democratie wachten immers veel struikrovers op hun kansen om toe te slaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.