vrijdag 4 maart 2011

Essam Sharaf, nieuwe premier Egypte

Nog voor de grote vrijdag protesten in Cairo hebben de demonstranten alvast een belangrijke overwinning behaald. Essam Sharaf de eerste Egyptische politicus die actief meedeed aan de anti-regime protesten is nu, na drie weken, benoemd tot de nieuwe minister president. Gisteren benoemde de Hoge Raad van de Egyptische Strijdkrachten Sharaf met de opdracht een nieuwe regering te vormen. Een profiel van de nieuwe premier.

De benoeming van Sharaf kwam kort na het aftreden van premier Ahmed Shafiq. Die werd door nog oud president Mubarak benoemd in de laatste van zijn bewind. In een wanhopige poging om de anti-regime demonstranten zand in de ogen te strooien. Sharaf was eerder minister van transport vanaf juli 2004 tot december 2005 werd 8 februari aanhanger van de anti-Mubarak protesten.

Sharaf was als minister zeer toegewijd en geliefd. Regelmatig bezocht hij bijeenkomsten van trein- en metro werknemers. Tijdens een van die bijeenkomsten zei hij: "Uw waardigheid als bestuurders is mijn waardigheid als minster."
Hij werd verwijdert uit de regering van oud-premier Ahmed Nazif in een periode dat de zoon van Mubarak, Gamal, zijn greep op de regering verstevigde.

Egypte is berucht om zijn vele verkeersongevallen. Met name de laatste jaren hebben een aantal zeer ernstige treinongelukken plaatsgevonden in Egypte. Tijdens de tijd dat Sharaf minster was hebben zich geen zware ongevallen voorgedaan.
"In de laatste drie jaar was hij meer betrokken bij politiek en sociaal activisme. Hij richtte de ‘Tijdperk van wetenschap organisatie’ op. Om kennis en moderne wetenschappen in de Egyptische samenleving bevorderen, " aldus Iman Yehia, professor aan de Suez Canal University. De organisatie heeft prominente leden, zoals Nobelprijswinnaar Ahmed Zewail, de veel geprezen chirurg Mohamed Ghoniem en de beroemde Egyptisch-Amerikaanse wetenschapper Farouk al-Baz.

Sharaf  studeerde civiele techniek aan de Universiteit van Cairo in het midden van 1970, een tijd van massale student protesten tegen wijlen president Anwar Sadat. Hij werd beïnvloed door Abdel-Moneim Osman, die wordt beschouwd als de vader van de moderne wegenbouw in Egypte en het Midden-Oosten.
Onlangs zei Sharaf in een interview over die periode: "Op dat moment had Osman drie gediplomeerde instructeurs in dienst en het was voor hem onmogelijk om een andere gediplomeerde instructeur aan te stellen. Toch besloot Osman om de drie afgestudeerde docenten te vervangen door mij. Ik zal dat nooit vergeten.”

Later studeerde Sharaf in de Verenigde Staten aan de Purdue University, Indiana, waar hij zich specialiseerde in wegenonderhoud en beheer. Meer dan twintig jaar was hijhoogleraar aan de Universiteit van Cairo, waar hij zich specialiseerde in vervoer management.

Als minister startte Sharaf een onderzoek naar de schrikbarende toename van verkeersongevallen in Egypte. Elk jaar verliezen honderden mensen hun leven in het verkeer. Roekeloos rijden, een lakse toepassing van de verkeersregels, drugsgebruik door vrachtwagen chauffeurs en slecht wegdek maakten Egypte tot een van de top landen wereldwijd op het gebied van verkeersongevallen. Uit informele blijkt dat ongeveer 100.000 mensen werden gedood bij verkeersongevallen tussen 1990 en 2008.

De laatste jaren heeft Sharaf zich actief bemoeid met het hoog oplopende geschil over het Nijlwater. Mede dankzij zijn inspanningen hebben Burundi en vijf andere Nile Basin landen afgelopen maandag een overeenkomst ondertekend die de watervoorraden moeten herverdelen.

Afgelopen augustus beschuldigde Sharaf het regime nog dat het niet voldoende aandacht besteedde aan Afrikaanse zaken. Hij zei dat Egypte zo snel mogelijk via verharde wegen en spoorwegen moet worden verbonden met de andere Nile Basin landen.
Juist die regelmatige en openlijke kritiek op het oude regime maken Essam Sharaf een betrouwbare figuur voor de demonstranten en oppositie in Egypte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.