woensdag 4 mei 2011

Kathedraal Koptische paus omgetoverd tot vesting


De zaak rond de – zogenaamde - ontvoering van twee Koptische vrouwen wordt nu ook in de gerechtsbankjes uitgevochten. Gisteren is de Koptische priester Agabious uit het Mawas klooster gehoord. De Koptische kerk wordt ervan beschuldigd de twee vrouwen tegen hun wil op een geheime plaats vast te houden. Het verhoor is onderdeel van een diepgaand onderzoek dat naar deze zaak is ingesteld.

De twee waren, volgens de geruchten, de echtgenotes van Koptische geestelijken en wilden daarvan scheiden. Daartoe bekeerden zij zich tot de islam, omdat daar echtscheiding wel is toegestaan. Daarop zou de Koptische kerk, in opdracht van paus Shenouda III zelf, de twee vrouwen hebben ontvoerd en op een geheim plaats hebben ondergebracht.

Volgens de advocaat van de kerk zijn erg geen beschuldigingen tegen de Kerk geuit, maar is de kerk gevraagd om informatie te geven over de verblijfplaats van Shehata, een van de vrouwen in kwestie. Hij voegde er nog aan toe dat het onderzoek dus niet gaat over de omstreden bekering tot de islam van de vrouw(en), maar alleen gaat over haar verblijfplaats.

Shehata verdween vorig jaar juli. Koptische activisten beschuldigden moslims van haar ontvoering en de daaropvolgende gedwongen bekering tot de islam. Vijf dagen later werd teruggevonden in het huis van een vriend die haar tijdelijk had opgevangen nadat zij vrijwillig haar man na een heftig conflict vrijwillig had verlaten. De Koptische Kerk heeft de bekering van Shehata tot de islam altijd ontkend.

Sindsdien protesten moslims in een aantal moskeeën en roepen op tot vrijlating Shehata. Daarbij houden ze vast aan hun stellige overtuiging dat de kerk haar tegen haar wil vasthoudt in een klooster ergens in Opper Egypte.

Onder druk van al deze spanningen zijn de veiligheidsmaatregelen rond de St. Markus Kathedraal in Abbasseya verder opgevoerd. Met name voor vanavond, wanneer paus Shenouda III zijn tweewekelijkse preek-op-woensdag houdt, is de kathedraal omgetoverd tot een vesting. Er schijnen serieuze aanwijzingen dat kerken in Egypte het doelwit kunnen zijn van Al-Qaeda terroristen. Al-Qaeda werd ook al eerder verdacht van de aanslag op de Qiddissine kerk in Alexandrië op 1 januari van dit jaar. Bij de opening van de archieven van de geheimediensten, na de opstand van 25 januari, is echter gebleken dat het oude regime zelf achter deze aanslag zat. Ze wilden hiermee sektarische spanningen aanwakkeren om daarmee hun eigen controlerende positie te verstevigen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.