dinsdag 22 maart 2011

Eerste test Egypte’s weg naar democratie


De eerste test van de overgang van Egypte naar democratie was een referendum afgelopen zaterdag over een nieuwe grondwet. In deze eerste vrije verkiezingen na het aftreden van Mubarak zei ruim 77% van de Egyptenaren ‘Ja’ tegen de voorgestelde grondwet. Het resultaat van het referendum maakt de weg vrij voor parlementsverkiezingen. Die kunnen nu zo snel mogelijk plaats vinden. Hoewel presidentscandidaten Amr Mousa, oud-voorzitter van de Arbische liga en Mohamed ElBaradei liever zouden zien dat er eerst presidentsverkiezingen worden gehouden. Dat zou de nieuwe oppositiepartijen meer tijd geven zich te organiseren en te profileren.

Rechter Mohamed Atiya, die door het leger werd aangesteld als voorzitter van de commissie van toezicht op het referendum, zei in een persconferentie op zondag dat ruim 41% van de stemgerechtigde Egyptenaren hun stem heeft uitgebracht.

De voorgestelde grondwetswijzigingen omvatten: het verminderen van de presidentiële mandaten van zes jaar naar vier jaar, het beperken van het presidentschap tot slechts twee termijnen, en het opstellen van nieuwe criteria voor de presidentskandidaten.

De stemming van afgelopen zaterdag werd gehouden te midden van gepolariseerde politieke standpunten met enerzijds de Moslimbroederschap, die verboden was onder Mubarak en overblijfselen van de onder Mobarak regerende Nationale Democratische Partij (NDP). Deze beide partijen zijn voor de nieuwe tekst van de grondwet en willen zo spoedig parlementsverkiezingen. Ook andere islamitische groeperingen, zoals de salafisten en al-Gama'a al-Islamiyya, riepen hun leden op voor eze grondwet te stemmen.

Aan de andere kant hebben bijna alle oppositiepartijen, zoals de liberale Wafd partij en linkse Tagammu partij, opgeroepen om ‘Nee’ te zeggen deze grondwetstekst. Zij vinden dat eerst een geheel nieuwe grondwetstekst moet worden geschreven. Presidentskandidaten Mohamed ElBaradei en Amr Moussa verworpen de nu voorgestelde amendementen. Ook zij vinden dat het schrijven van een geheel nieuwe grondwet is een prioriteit.

Seculiere oppositiegroepen vrezen dat het referendum de goed georganiseerde Moslim Broederschap goed  uitkomt om zich goed te kunnen positioneren op het politieke toneel in het post-Mubarak tijdperk.

Volgens rechter Atiya hebben zijn er veel minder ernstige gevallen van onregelmatigheden bij de verkiezingen gemeld vergeleken bij vorige verkiezingen, zoals die van afgelopen november. Deze onregelmatigheden hebben echter geen invloed  gehad op de uiteindelijke resultaten. "Alle onregelmatigheden worden onderzocht door het Openbaar Ministerie", voegde hij er nog aan toe.

In dit referendum heeft uiteindelijk 77,2 procent van de Egyptenaren 'Ja' gezegd tegen de voorgestelde grondwetswijzigingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.