maandag 7 maart 2011

Kopten demonstreren tegen geweld


Honderden Kopten hebben zondag voor het genouw van de Egyptische Radio en Televisie gedemonstreerd  tegen het in brand steken van een kerk in het dorp Sol in Atfeeh in de provincie Helwan op 30 km. ten zuiden van Cairo.

De demonstranten droegen spandoeken met teksten die de overheid beschuldigen van het gebrek aan bescherming en veiligheid. Ook riepen de betogers slogans waarin Hussein Tantawi, het hoofd van de Hoge Raad van de Strijdkrachten die de macht in handen hebben na het terugtreden van president Mubarak, wordt opgeroepen om in te grijpen om de Koptische kerken te beschermen tegen het toenemend moslim geweld.

Priesters uit het dorp Sol namen ook deel aan de betoging en wezen nadrukkelijk op hun recht op bescherming. Bescherming waarop iedere Egyptenaar recht heeft.
Ook eisten demonstranten het ontslag van de gouverneur van Helwan, de provincie waarin het incident plaatsvond. Ze beschuldigden hem van laksheid om de kerk tijdig te beschermen. Tenslotte riepen om een vergoeding voor de families van de slachtoffers en de restauratie van de kerk op kosten van de staat.

Afgelopen zaterdag werden twee mannen gedood tijdens gevechten tussen moslims en christenen. De confrontatie mondde uit in het in brand steken van de kerk in Shaidain Sol door moslims.  Directe aanleiding voor het uitbreken van het geweld was een vete tussen twee families die tegen een relatie tussen een Koptische man en een moslima.

Liefdesrelaties tussen moslims en christenen zijn taboe in Egypte. Een huwelijk tussen een christen en een moslim is wettelijk verboden en alleen mogelijk als de christelijke partner zich bekeert tot de islam.

Twee mannen, de vaders van het stel in kwestie, werden gedood tijdens gevechten tussen moslims en christenen. Na de begrafenis van de vader van de vrouw trok een grote groep moslims naar de dorpskerk en zetten die in brand.

Het leger, dat is de beveiliging in Egypte heeft overgenomen van de politie, die plotseling verdween tijdens de anti-regime protesten vorige maand, slaagde er in om het vuur te doven en de rust in het dorp te gebied te herstellen.

Het geweld tegen Christenen in Egypte is geen toenemende en algemene trend. Incidenten, als nu in Sol, zijn nieuw en komen met enige regelmaat voor. In bijna alle gevallen zijn familie kwesties of meningsverschillen over land de directe aanleiding op oplaaiend geweld. Voor de betogers in Cairo is het echter het zoveelste bewijs dat Christenen onvoldoende worden beschermd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.