vrijdag 25 maart 2011

Kopten blij met verbod op religieuze politieke partijen

Een nieuwe wet die de oprichting van de (politieke) partijen op basis van religieuze of geografische gronden verbiedt heeft nogal wat tegenstrijdige reacties opgeroepen tussen de verschillende politieke krachten in Egypte. 


Afgelopen woensdag stemde de Egyptische regering in met een voorstel tot wijziging van een wet uit 1977, die de oprichting van partijen op basis van religie wel toestond.

Een woordvoerder van enkele Islamitische bewegingen, Diaa Rashwan, zei dat de wet een positieve stap is die Egypte zal beschermen tegen sektarische verdeeldheid. Hij voegde hier echter wel aan toe dat het gevaar van oprichting van partijen op basis van religieuze redenen niet van toepassing is op de (Moslim) Broederschap, omdat die een politieke groep is, niet een politieke partij. Daarom heeft ze het recht om deel te nemen aan de “politieke structuur van de staat”. Voorbeelden van op religie gebaseerde politieke partijen zijn onder andere een Christelijke, Selefie of Bahaii partij.

Ook Hamed al-Dafrawy, lid van de oppositie beweging de Moslim Broederschap, die zich voorbereidt om een nieuwe partij op te richten, zei dat de nieuwe partij niet zal worden gebaseerd op religieuze gronden. Hij verwerpt de inmenging van religie met politiek. "Niemand moet proberen om de politiek te gebruiken voor een bepaalde religieuze visie”.

Advocaat Naguib Gibrail uitte zijn blijdschap met de voorgestelde wijzigingen door te zeggen dat ze helpen om de eisen van de revolutie te bereiken. Eisen die pleiten voor een seculiere staat. Zo wordt de weg vrij gemaakt voor een partij pluralisme dat gebaseerd op niet-sektarische opvattingen. Hij voegde daaraan de waarschuwing toe dat "als de MB een partij zou blijken te zijn op basis van religieuze denkbeelden, dit de deur zal openen voor alle religieuze bewegingen om vergelijkbare partijen op te richten. Dat zal op termijn de veiligheid van het land ernstig kunnen bedreigen."
"Mijn partij heet het Vrije Egyptisch. En meer dan 65 procent van haar leden bestaat uit moslims, hoewel de oprichter een Kopt is. Maar dit betekent niet dat de partij uitsluitend bestemd is voor Kopten," zei hij over zijn eerste ervaringen met nieuwe partij.

De Koptische activist Sheriff Dos is zeer ingenomen met de voorgestelde wijzigingen. Al eerder riep hij op bestaande partijen op te heffen en nieuwe op te richten. Daarbij waarschuwde hij voordurend voor de gevaren van op religie gebaseerde politiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.