donderdag 3 juni 2010

Klimaatverandering aan den lijve voelbaar in Egypte

Soms is het irritant om het thuisfront te melden dat het hier heerlijk warm weer is: blauwe lucht, zon en een temperatuur van ronde de 30 graden Celsius. Terwijl in Nederland de regen tegen de ramen slaat en de wind rond het huis fluit, voel ik me dan zeer bevoorrecht.

Dit zogenaamde voorrecht loopt de laatste tijd echter wel het nodige gevaar. De hittegolf die Egypte in de afgelopen dagen heeft getroffen jaagt de temperaturen op tot 41 graden Celsius. En dat nog weer eens gepaard gaande met duistere zandstormen. Dat vraagt veel van de mensen hier, velen vragen zich af: zal ik aan het werk gaan of thuis blijven? Het explosieve gebruik van airconditioning heeft ondertussen tot stroomuitval geleid in een aantal districten van de hoofdstad. Winkelcentra en andere commerciƫle instellingen zien hun inkomsten drastisch dalen omdat de klanten massaal thuis blijven.

Weerdeskundigen voorspellen dat deze hittegolf zal nog wel enkele weken zal aanhouden. Men verwacht daarbij dat de temperatuur hoogten kunnen bereiken tot 46 graden Celsius. En dat is veel hoger dan tijdens dezelfde periode de afgelopen jaren.

Het hoofd public relations van het Egyptische Ministerie van Elektriciteit heeft gezegd dat het nationale elektriciteitsverbruik tot nu toe dit jaar met ruim 10% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De klimaatverandering is volgens deskundigen aan den lijve voelbaar in Egypte. Dat heeft voor het land grote gevolgen op meerdere terreinen. Zo zullen naar verwachting de inkomsten in land- en tuinbouw dit jaar met 90% kunnen dalen als gevolg van het (te) warme weer.
Het grootste gevaar ontstaat als het Nijlwater sterk gaat dalen als gevolg van een tekort aan regen in Egypte, maar vooral ook in centraal Afrika.

Dan kun je hier maar een ding hopen: regen die tegen de ramen slaat en een (frisse) wind die rond het huis fluit.


1 opmerking:

  1. Ja heel herkenbaar het snakken naar een echte Hollandse regenbui, want die hitte kan erg verstikkend zijn en van de airco word je ook niet echt vrolijk.
    En het is een feit dat al die mooie strakblauwe lucht iedere dag weer, ook niet alles is, maar ik mis het wel zo af en toe.

    BeantwoordenVerwijderen

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.