zaterdag 6 juni 2009

Afscheids symposium

Programma 

13.30 uur      Ontvangst met koffie en thee

14.00 uur      Welkomstwoord door Peter de Haan, manager opleidingen Theologie & Levensbeschouwing

14.15 uur       Korte inleiding door Jielis van Baalen en enkele Windesheim-studenten (makers van de film) op de film A Dutch Muslim’s day

14.30 uur      Vertoning film A Dutch Muslim’s day

15.00 uur      Referaat naar aanleiding van de film door imam moskee Steenwijk

15.30 uur      Gelegenheid voor een korte reactie-ronde uit de zaal o.l.v. Vincent van Merwijk (School of Media)

15.45 uur       Toespraken tot Jielis van Baalen door Matty Vroom (Theologie) en Henk Blenkers (School of Education)

16.00 uur     Het 'laatste woord'  

16.30 uur     Receptie in de D-kantine

17.30 uur       Afsluiting

Locatie

Windesheim, Campus 2-6, Zwolle.

Gebouw D, TV-studio journalistiek, zaal D054 (op begane grond).

De locatie is met zowel de auto als openbaar vervoer goed te bereiken. Kijk voor een routebeschrijving op www.windesheim.nl.


1 opmerking:

  1. (deel 2)
    Het was hier nu op voor je. Je hebt jarenlang geïnvesteerd in educatie, in ‘uitleiden’. Want het bestaande is voor jou geen gegeven, maar plaats van plezier en vertrek. Dat is een ander uitgangspunt dan de codes van de organisatie. Die zeggen dat het bestaande er is om je aan aan te passen, en om jonge mensen te socialiseren voor een taak in het bestaande. Voortdurend zag ik de strijd tussen emancipatie en socialisering terugkeren in de acties die je ondernam in deze organisatie. Ondeugd, niet te vangen, niet te sturen, maar geweldig in je resultaten.
    Het systeem was er voor jou om jouw doelen te realiseren. En die doelen waren vooral niet op de officiële documenten te vinden. De rigide en gehoorzaamheideisende organisatie en administratie heeft haar best gedaan om een werkelijkheid te volgen waarvan de belangrijkste resultaten niet te meten waren. Je hebt vooral in mensen geïnvesteerd: met de onderwerp-keuzes, die steeds ‘op de rand liepen’, die steeds een poging deden om mensen te laten reflecteren op andere inhouden dan die ze nu al kenden. Deze middag is daarvan weer een sprekend voorbeeld.
    Toen ik je destijds vroeg om bij theologie de filosofielessen voor je rekening te nemen, heb ik je gevraagd om je uit te leven als het kritische tegenover van de theoloog. Die taak heeft de filosofie, hij past bij jouw persoonlijkheidsstructuur, en theologen hebben het heel erg nodig dat ze lastige vragen voor de kiezen krijgen. Je bent een verbijsterend en gezond ‘tegenover’ geweest met je verhalen over nihilistische franse structuralisten.
    Jielis, ik heb je leren kennen als een man met vele talenten, die wellicht onvoldoende zichtbaar mochten worden in de beheerscultuur van Windesheim. Van niet iedereen kreeg je een ruimte waarin en waarvan je ging vliegen. Niet iedereen kon of wilde door de oppervlakte heenkijken naar wat je ècht deed. Daar waar je hebt gebloeid, is het vooral zichtbaar in de levenskeuzes van jonge mensen, die werden geconfronteerd met kennisinhouden en vaardigheden die hen op andere sporen hebben gezet.
    Je gaat nu aan iets nieuws beginnen.
    Een citaat uit de islam:
    "Elke innovatie (bi’dah) is een afdwaling en elke afdwaling behoort tot de Hel."
    Als dat waar is, krijgen de bewoners van de Hel het druk. Je bent een innovator. Innovatie en creativiteit horen bij elkaar. De Bron van Creativiteit verbind ik direct met Spiritus, die voor jou over een grotere ruimte waait dan voor de meeste gelovigen geldt.
    Ik weet zeker dat het je zal lukken om een zinvolle bijdrage te leveren aan het overbruggen van een ervaren kloof tussen de Arabische en westerse wereld. Je zit straks bij de bronnen, en kunt helpen ontsluiten. Ik vind het een prachtige kans voor een praktisch theoloog: herbronnen, vertalen en duiden.
    In sa’Allah: de media zullen het weten, dat jij in Cairo zit.
    Salaam.
    Henk Blenkers
    Windesheim, 17 juni 2009

    BeantwoordenVerwijderen

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.