Minstens 10 mensen zijn zaterdagnacht gedood na sektarisch geweld in Cairo, Egypte. Dit alles naar aanleiding van een conflict om een christelijke vrouw die zich naar verluidt had bekeerd tot de islam.
Interreligieuze relaties veroorzaken steeds meer spanningen in Egypte, waar het volgens de wet verboden is dat christenen en moslims met elkaar trouwen. Op een bevolking van ruim 80 miljoen mensen maakt de christelijke minderheid slechts 8% van de bevolking uit.
De strijd is de zoveelste test voor de militaire heersers van Egypte die steeds meer moeite hebben om recht en orde te herstellen, nadat president Hosni Mubarak in een volksopstand in februari werd gedwongen om af te treden.
Koptische kerk in brand |
Gisteravond laat verzamelden zich ongeveer 500 conservatieve islamisten, bekend als salafisten, bij de Sint Mina kerk in de buitenwijk van Caïro Imbaba. Ze eisten de ‘uitllevering’ van een vrouw, waarvan ze beweerden dat ze zich heeft bekeerd tot de islam.
Een ruzie volgde tussen kerk bewakers en buren enerzijds en de salafistisch tuig anderzijds. De botsing zich mondde uit in een geweldadige confrontatie waarin de twee partijen elkaar beschoten en met brandbommen en stenen gooiden.
Autoriteiten stuurde uiteindelijk, veel en veel te laat, een grote leger- en politiemacht in, ondersteund door pantservoertuigen, naar het gebied. Het leger vuurde schoten in de lucht en gebruikte traangas aan beide partijen te scheiden. Zonder veel succes echter.
Daarbij vielen meer dan 10 doden en bijna 200 gewonden. Later werd ook nog een andere kerk in hetzelfde gebied in brand gestoken en zwaar beschadigd.
De Grootmoefti van Egypte Ali Gomaa riep op tot kalmte. "Alle Egyptenaren moeten schouder aan schouder gaan staan en proberen conflicten te voorkomen." Hij drong er verder bij de militaire raad op aan het geweld te stoppen met het oog de veiligheid van Egypte.
Christenen klagen al veel langer over oneerlijke behandeling, zoals de aanvragen voor het bouwen van nieuwe kerken. Daar waar dit voor moslims vrij eenvoudig is.
Vorig jaar liep de sektarische strijd steeds verder op. Moslims en christenen streden tijdens de zogenaamde 'revolutie' nog zij aan zij tijdens de protesten die tot de val Mubarak hebben geleid. Maar die eenheid lijkt nu voorgoed verdwenen. Inmiddels protesteren een paar duizend Kopten voor het gebouw van de TV en Radio in Cairo. Gewonden worden afgevoerd met ambulances van de overheid. Het gerucht gaat: direct naar de gevangenis. Kopten sturen nu hun eigen ambulances. En zo glijdt Egypte weer langzaam af naar de situatie van voor 25 januari. Dit land kan (nog) niet zonder sterke overheid. En het leger lijkt de grip steeds meer te verliezen. Zwaar weer voor op komst dus.
Alles bijelkaar een somber en zorgelijk beeld. En ik meen dat het ergste nog moet moet komen. Zeker als de extreem gewelddadige salafisten niet worden gestopt.
Dit is toch schokkend. Zit je nog wel goed in Egypte?
BeantwoordenVerwijderenWe missen je hier wel
Dikke knuffel