dinsdag 29 maart 2011

Onrust op de Universiteitscampus

Op  het Tahrir-plein in Cairo, waar miljoenen protesteerden en waar het voormalige regime omver is geworpen mag de rust dan zijn teruggekeerd. Maar op de Universiteit begint de onrust nu pas goed.

De militaire politie joeg vorige week nog een grote demonstratie hardhandig uit elkaar, waarbij minstens 12 studenten in het ziekenhuis belandden. De volgende dag echter zetten studenten van (mijn) de Cairo University hun protesten voort.

Zij eisen dat decanen en andere leidinggevenden, die zijn benoemd door het regime van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak, moeten verdwijnen.
Misschien in eerste instantie enigszins begrijpelijk, maar het lijkt me niet redelijk. Immers, iedereen tussen de 35-60 heeft gewerkt binnen de periode van het Mubarak-regime. Het betekent dus niet dat ze dan allemaal fout zijn (geweest). De klacht van de studenten is legitiem, maar het is niet redelijk, want je kunt niet zomaar iedereen eruit gooien.

Een student vertelt: "We hadden gisteren een protestdemonstratie aan de voorkant van het hoofdgebouw, waar het kantoor van de decaan is. De studenten eisen zijn vertrek. Want de decaan is een spion van het (voormalige) systeem.
Andere studenten lachen om deze gedurfde uitspraak. Een universiteits decaan brandmerken als een spion zou ondenkbaar zijn geweest voor de januari-revolutie.

Maar de studenten hebben wel een beetje gelijk, aldus Dina Shehata, onderzoekster bij het Al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies. Immers, volgens de wet werden topambtenaren op een universiteit benoemd door Mubarak.

Het merendeel van de decanen aan de meeste van de grote faculteiten van de Universiteit van Cairo zaten zeer dicht bij of in de regerende NDP partij. Het was een vertrouwde strategie om de studenten te controleren.

De partij is onthoofd, maar het systeem is er nog

De Nationale Democratische Partij (NDP), de regerende partij van Egypte, stortte geheel in tijdens de protesten die de president en partijleider ten val brachten. Maar veel van het systeem zit nog steeds op zijn post.

Zo gebruikten veel bestuurders hun positie om te voorkomen dat actie voerende studenten hun examens konden doen. Zo waren ze in feite deel van het beruchte veiligheidssysteem.

Studenten zijn gewoon een deel van de samenleving, maar een ongedurige groep die snel veranderingen wil.

Druk op de ketel houden           

Toen de militaire politie de demonstratie op de Universiteit van Cairo uiteen sloeg, gebruikten ze Tasers en prikstokken – die normaal gesproken voor vee worden gebruikt. Aldus de Egyptische mensenrechtenorganisaties naar aanleiding van hun bevindingen onderzoeken onder de gewonden in het ziekenhuis. De Militaire Raad heeft inmiddels beloofd de rapporten te onderzoeken.

De belofte van een onderzoek werd gezien als een concessie. Studenten lijken vastbesloten om de druk op de ketel te houden. Demonstrerende studenten die eerder van een particuliere universiteit werden verwijderd mochten deze week weer terugkeren en helpen om de eerste studentenvereniging te organiseren. Dit zijn kleine, maar duidelijke stappen voorwaarts.

Aan de andere kant merk ik dat veel studenten gefrustreerd zijn, omdat het grote gevoel dat er was tijdens de revolutie, waarbij veel mensen zijn gestorven gewond  zijn geraakt niet heeft geleid tot een echte verandering, in welke aard ook.

Protesten worden nu buiten de universiteit opgepakt. Er is door een groep van bloggers en activisten een oproep gedaan voor een actie op het Tahrir-plein op vrijdag aanstaande. Het komt op een moment dat de militaire raad van Egypte, onder andere via sms, het bericht verzendt dat de Egyptenaren van de straat moeten en beginnen met de opbouw van het land en het voorbereiden op parlementsverkiezingen over zes maanden. De frustratie neemt daarmee slechts nog meer toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.