maandag 9 mei 2011

En weer zijn de Kopten het slachtoffer van geweld

Donkere wolken pakken zich samen boven het postrevolutionaire Egypte. En met name boven het christelijk deel der natie. Het sektarisch geweld in Egypte, dat  sporadische voorkwam vóór de  januari revolutie, lijkt nu aan de orde van de dag. En weer zijn Kopten in Egypte het slachtoffer.

Brandende St. Mena kerk in Imbaba, Cairo
Zeker 12 mensen zijn gedood en meer dan 200 raakten gewond toen er zaterdagnacht ernstige rellen uitbraken de wijk Imbaba in Caïro. Daar bestormden boze moslims, voor het overgrote deel bestaande uit salafisten de St. Mina Kerk.

Imbaba is een zeer arme buurt op de westelijke oever van de Nijl in Cairo. Het is een doolhof van smalle steegjes en een wijk die voornamelijk wordt bewoond door vrome moslims mensen Zuid-Egypte.

Zaterdagnacht trok een woedende menigte moslims, aangevoerd door extremistische salafisten op naar de St. Mina kerk. De menigte beweerde dat in de kerk een vrouw, die zich onlang tot de islam bekeerde, stegen haar wil werd gevangen gehouden.
De moslimmassa dreigde niet eerder te vertrekken voor ze zou worden vrijgelaten.

De in en rond de kerk aanwezige Kopten vormden een menselijk schild rond de kerk om die te beschermen tegen de oprukkende massa. Al snel liep de confrontatie geheel uit de hand. Van beide zijden werd geschoten en met brandbommen en stenen gegooid. Enkele van de brandbommen werden in de kerk gegooid en in een mum van tijd stond de kerk in lichterlaaie. Vlammen sloegen hoog uit de ramen en meubels werden op de trottoirs gesmeten. Lang bleef onduidelijk of het gebouw wel leeg was, het was namelijk niet duidelijk wanneer de laatste kerkgangers waren ontvlucht.

Ook een andere kerk in dezelfde wijk werd in brand gestoken. De politie, het leger en de brandweer kwamen pas ruim een uur naar het uitbreken van de brand ter plaatse. Dit tot grote woede van de Kopten. Voor hen tevens weer het bewijs dat de overheid vrijwel niets doet om christenen en hun bezittingen te beschermen.

Essam El-Erian, woordvoerder van de Moslim Broederschap, haastte zich met de mededeling dat “we hard moeten optreden tegen dit soort geweld. We moeten door deze lieden niet laten verpesten wat we bereikt hebben in tijdens de januari revolutie.” Want volgens hem "toont het Imbaba incident duidelijk aan dat er nog steeds mensen achter de schermen proberen om het sektarische in Egypte aan te wakkeren.” Velen gaan er vanuit dat deze mensen behoren tot de, inmiddels ontmantelde, National Democratische Partij (NDP), en nog steeds vastbesloten om middels het creëren van onrust en chaos de revolutie om zeep te helpen.

Ook een Koptische journalist en schrijver, beaamde de woorden van El-Erian, door er op te wijzen dat wat in de lokale media wordt aangeduid met “de contrarevolutie,” uit de koker komt van de overblijfselen van de voormalige NDP. "Wie weet hebben de gevangenen in Tora-gevangenis mobiele telefoons," voegde hij er sarcastisch aan toe. Daarmee insinuerend dat verschillende voormalige hooggeplaatste NDP ambtenaren vanuit de gevangenis  zouden kunnen communiceren met de buitenwereld om chaos te organiseren.

Verder is het ook zeker geen toeval geen toeval dat deze jongste uitbarsting van geweld tegen de Kopten plaatsvond net op het moment dat premier Essem Sharaf een buitenlandse reis zou gaan maken. Vanwege het uitbreken van het geweld tegen de Kopten heeft hij die reis echter afgelast.

De botsingen in Imbaba komen bijna een maand nadat Kopten twee werden gedood en vijf gewond raakten in Minya, 260 kilometer ten zuiden van Caïro, na een ruzie tussen een moslim en een Koptische familie over de aanleg van een verkeersdrempel.

En twee maanden geleden nog werd een Kerk in Helwan, Cairo, door moslims in brand gestoken als reactie op een liefdesrelatie tussen een jonge moslim vrouw en een jonge Koptische man.


Protesterende Kopten voor gebouw Egyptische RTV
In antwoord op massale sektarische geweld in Imbaba, zijn Kopten gisteren uit protest een demonstratie begonnen voor het gebouw van de Staat Televisie. De belangrijkste eisen van de demonstranten zijn de berechting van de daders van de aanslagen op de kerk in Alexandrië, van de kerk in Soul en van de twee kerken in Imbaba op zaterdagavond.

Men vraagt zich hardop af waarom het militair leiderschap niet in staat is op te treden tegen deze aanvallen. En waarom het leger niet genoeg doet om de onderliggende oorzaken van deze spanning aan te pakken.

De Kopten zongen leuzen tegen veldmaarschalk Tantawi, het hoofd van de Opperste Raad van de Strijdkrachten: "We willen het aftreden van maarschalk Tantawi!” Veel van de demonstranten houden de militairen verantwoordelijk voor de gewelddadige sektarische aanvallen, omdat ze de verantwoordelijken van eerdere kerkbranden niet hebben gearresteerd.

Intussen klagen Christenen in Egypte meer steen en been over hun oneerlijke behandeling. Vooral waar het gaat over de regels voor kerkbouw. Het is veel gemakkelijker een vergunning te krijgen om een moskee te bouwen dan voor een kerk.

“Ik ben hierheen gekomen om het leger te vragen om ons te beschermen,” aldus een van de demonstranten. “Ze willen ons niet meer in dit land. Maar waar moeten we heen? Ik ben bang voor mijn vrouw en kinderen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.