zondag 10 april 2011

"Ik heb het gevoel dat we een slecht systeem hebben vervangen door een ander."

Na het geweld van de nacht van vrijdag op zaterdag, hadden duizenden demonstranten aangekondigd om zaterdagnacht op het Tahrir-plein te zullen overnachten. Daarmee wilden ze tevens hun eis kracht bijzetten dat het hoofd van de Opperste Raad van de Strijdkrachten, Tantawi, moet aftreden. Hij wordt beschouwd als de verantwoordelijke voor het extreme geweld van vrijdagnacht tegen demonstranten.

Van de andere kant drongen verschillende politieke groeperingen er bij de demonstranten op aan goede banden met het leger te houden. Desondanks kondigde de Hoge Raad van de Strijdkrachten zaterdagavond aan dat ze iedere vorm van demonstratie op het plein na het ingaan van de nachtklok te zullen beƫindigen. Toen de nachtklok inging om 02:00 uur verzond de legerleiding een sms waarin ze de demonstranten een uur de tijd gaven het plein vreedzaam te verlaten. Velen hebben daar gehoor aan gegeven. Een relatief kleine groep demonstranten bleef op het plein achter. Hun voornaamste doel was te laten zien dat de gewelddadigheden van de nacht ervoor voornamelijk werden gepleegd door relschoppers, die er opuit waren de demonstranten een slechte naam te bezorgen.

 Het oplaaiende geweld komt voornamelijk voort uit frustraties bij de demonstranten. Zij vinden dat de militaire overheid in een veel te laag tempo de gewenste veranderingen doorvoert. Het leger en de politie hebben vrijdagnacht met scherp op de demonstranten
geschoten. Daarbij zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid drie doden en 71 gewonden gevallen. Sommige ooggetuigen maken echter melding van zeker zeven doden.

Verschillende politieke groeperingen verklaarden zaterdag in een verklaring: "Wij betreuren de slachtoffers die zijn gevallen, maar we dringen er bij de demonstranten en anderen op aan om alert te blijven op de pogingen van tegenkrachten die een breuk trachten te veroorzaken tussen de demonstranten en het leger."

De verklaring werd ondertekend door een aantal prominente politieke leiders, zoals de leider van de Moslim Broederschap, Essam El Erian; George Ishak van de National Association for Change; Amr Hamzawy van de net opgerichte Egyptische Sociaal-Democratische Partij; de schrijvers Gamal Fahmy en Sekina Fouad en Nasser Abdel Hamid van de 25 januari Revolutie Coalition.

Ze onderstreepten nog eens dat de aanval onderdeel vormt van voortdurende pogingen die erop gericht zijn animositeit tussen de mensen en het leger te creƫren.
Anderzijds drong de verklaring er bij de militairen aan op "met discipline en zelfbeheersing om te gaan met het enthousiasme en de gedrevenheid van de jongeren. De demonstranten uitten kritiek op deze verklaring en eisten van de politieke leiders om sterker hun afkeuring uit te spreken over het herhaalde gewelddadige optreden van het leger tegen de demonstranten.

Activisten wachten op de vervolgstappen van de revolutionaire leiders, om zo hun volgende stappen te bepalen. Maar anderen zijn minder geduldig. Zeker niet na het geweld op zaterdagochtend. "Ik wil niet terug naar het beginpunt, maar ik heb het gevoel dat we een slecht systeem hebben vervangen door een ander", aldus een van de demonstranten die getuige was van de militaire aanval op het plein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.