Gisteren werd het wereldnieuws volledig in beslag genomen door de dood van Osama Bin Laden. De Al Qaida-leider werd zondag gedood in een vuurgevecht met Amerikaanse troepen. Op televisie waren beelden te zien van feestende Amerikanen. Uitzinnige mensen op straat alsof, zojuist een wereldkampioenschap was behaald. In de Arabische wereld werd in eerste instantie lauw gereageerd op de dood van Bin Laden.
In de straten van Cairo gonst het al vroeg van de geruchten over de dood van Bin Laden. Velen konden niet geloven Osama bin Laden dood is. Maar het verdriet overheerst. Een man in een koffiehuis kijkt naar de TV en verzucht: “Oh God, maak dat dit nieuws niet waar is... God vervloeke Obama.” Totdat het nieuws werd bevestigd door al-Fafr, de officiële website van al-Qaida.
Zijn dood is een symbolische klap voor het wereldwijde militante netwerk. Dat echter direct waarschuwt dat het niets zal veranderen aan de strijd tegen de westerse machten. “Osama kan gedood worden, maar zijn boodschap van jihad zal nooit sterven. Zijn dood zal uiteindelijk een zegen voor ons zijn,” aldus een van de site van een militante islamitische groepering.
Dit soort sites zijn voor militante islamisten altijd een belangrijkste middel geweest om berichten van Bin Laden door te geven aan alle al-Qaida-leden. De rol die deze sites spelen is te vergelijken met de rol van Facebook en Twitter tijdens de Arabische revoluties van begin 2011. En is daarmee een cruciaal medium geworden.
“Waarom kunnen mensen niet toegeven dat hij is vermoord?” vraag een al-Qaida leider zich op TV af. “Hij is een mens, geen profeet. Er komt een andere man in zijn plaats. Zo eenvoudig is het.”
De uitbundige feestelijkheden in Amerika roepen de nodige irritaties op. “Laat ze maar feest vieren, zij vieren hun eigen einde.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten