Voor het eerst sinds zijn terugtreden als president van Egypte heeft Hosni Mubarak publiekelijk van zich laten horen. Op scherpe toon veroordeelde hij alle beschuldigingen tegen hem en zijn familie geuit. In een ultieme poging de naam van zijn familie enigszins te zuiveren.
"Ik heb mijn hele leven gegeven in dienst van de natie met eerlijkheid en integriteit", zei hij in een opgenomen boodschap uitgezonden die werd uitgezonden door de zender Al Arabiya. "Ik kan niet zwijgend toezien hoe in voortdurende lastercampagnes, vol valse beschuldigingen de reputatie en integriteit van mijn familie en mij worden beschadigd." Voorts zei hij dat een onderzoek naar zijn financiƫn welkom is.
Mubarak begon zijn toespraak strijderbaar: “Beste Egyptenaren, broeders en zusters:
Ik voel heel veel pijn als gevolg van de oneerlijke en onrechtvaardige beschuldigingen waaraan mijn familie en ik zijn blootgesteld, met als enig doel mijn reputatie te beschadigen, door te twijfelen aan mijn eerlijkheid en het verdraaien van mijn militaire en politieke loopbaan, waarin ik grote inspanningen heb gedaan voor Egypte en de mensen ... in oorlog en vrede.”
Het feit dat hij zich heeft terug getrokken als president, bewijst volgens Mubarak alleen maar dat hij slechts het beste voor heeft met Egypte, haar bevolking en toekomst.
Dat hij nu pas, ruim twee maanden na zijn aftreden, met een verklaring komt heeft volgens Mubarak te maken met de tijd die de Egyptische openbare aanklager nodig had wereldwijd te ontdekken dat hij, noch zijn familie goederen of banktegoeden in het buitenland hebben. Maar volgens veel Egyptenaren was dat eenvoudigweg de tijd die hij en zijn familie nodig hadden om het overgrote deel van hun geld en goederen veilig te stellen.
Omdat de waarheid moet zegevieren en om een einde te maken aan alle valse beschuldigingen heeft Mubarak besloten dat hij zijn gehele administratie zal overleggen aan de onderzoekscommissie en dat hij alle hulp zal geven aan de openbaar aanklager om zijn naam te zuiveren.
“Dit doe ik voor de Egyptische volk om hen te laten weten dat hun voormalige president slechts rekeningen bij een Egyptische bank heeft.” Ook zal, volgens de ex-president, dan blijken dat zijn zoons Alaa en Gamal nimmer illegale woekerwinsten hebben binnengehaald door machtsmisbruik en uitbuiting.
Tenslotte behoudt hij zich het recht voor iedereen die hem en zijn familie vals hebben beschuldigd van diefstal en persoonlijke verrijking gerechtelijk te vervolgen.
Om tenslotte met een groot theatraal gevoel zijn toespraak te besluiten met: “Broeders en zusters. Egypte zal altijd ons belangrijkste doel zijn en wij wensen ... We bidden God om Egypte en haar volk te redden en hen de juiste weg te wijzen.”
Direct na de toespraak van ex-president Mubarak barste een stroom van voornamelijk verontwaardigde commentaren los uit politieke kring.
Op zijn Twitter-account, schreef oppositieleider Mohamed El Baradei: “Vanaf de eerste dag zijn er brutale pogingen om eisen en de geloofwaardigheid van de revolutie te omzeilen.”
Op zijn Twitter-account, schreef oppositieleider Mohamed El Baradei: “Vanaf de eerste dag zijn er brutale pogingen om eisen en de geloofwaardigheid van de revolutie te omzeilen.”
Toekomstig presidentskandidaat Magdy Hatata zegt dat het bericht “een onderdeel is van de campagne van de vijanden van de revolutie en de restanten van het voormalige regime.”
Volgens woordvoerder van de Moslim Broederschap, Sobhi Saleh, moet Mubarak de geheime codes zijn bankrekeningen openbaar maken.
Emad Gad, analist bij het Al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies, zegt dat Mubarak zijn toevlucht neemt tot emotioneel taalgebruik “om zo te spelen met de emoties van de Egyptenaren en om verdeeldheid te zaaien.”
“Als wordt aangetoont dat Mubarak's beweringen onjuist blijken te zijn, dan is dit gewoon weer een voorbeeld van misleiding, zoals de andere leugens die hij gedurende de afgelopen 30 jaar heeft verspreid”, zegt hoogleraar politicologie Hassan Nafea.
Volgens Mostafa Abu Talib, hoofd van het Giza Strafhof, heeft de afgezette president, ondanks zijn huisarrest, het recht om met de media te spreken. Maar deze redenering klopt volgens juristen niet. Mensen die zijn veroordeeld tot huisarrest mogen geen directe of indirecte communicatie hebben met het publiek en media. Ook is het ze niet toegestaan om bezoekers te ontvangen zonder voorafgaande toestemming.
Staatsrechtgeleerde Ibrahim Darwish tenslotte zei dat Mubarak juridisch zwak staat. Er is een groot aantal klachten tegen hem ingediend en er is voldoende bewijsmateriaal ter ondersteuning van de meeste aanklachten tegen hem. “De belangrijkste daarvan is Mubarak zich niet heeft gehouden aan zijn grondwettelijke eed, die hij meer dan eens heeft afgelegd."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten