woensdag 30 maart 2011

Geen grote hervormingen in Syrië. Assad waarschuwt voor "samenzwering"

President Bashar al-Assad gaf op woensdag de 'samenzweerders (en natuurlijk komen die, net als we hoorden van Mubarak en Khaddafi uit het buitenland) de schuld van de dodelijke onlusten' in Syrië. Maar de noodtoestand wordt niet opgeheven, ook deed hij geen andere concessies in zijn eerste toespraak sinds protesten om grotere vrijheden uitbraken eerder deze maand.

In een langverwachte toespraak tot het Parlement, die bijna een uur duurde, heeft Assad zich gericht tegen de social networking websites en pan-Arabische satelliettelevisie met hun nieuws kanalen. Maar hij zei niets over eventuele plannen om de noodtoestand op te heffen.

Presidentieel adviseur Bouthaina Shaaban vertelde zondag nog dat Syrië had besloten om de noodtoestand, die sinds 1963 van kracht is in het land op te heffen.

Maar het autocratische regime van Assad, die zijn vader Hafez al-Assad opvolgde in 2000, is  de afgelopen twee weken opgeschrikt door een golf van demonstraties, onlangs een wettelijk verbod, aangemoedigd door opstanden in de Arabische wereld.

"Ik weet dat het Syrische sinds vorige week in afwachting is van deze toespraak, maar ik wilde wachten op het volledige beeld ... om te voorkomen dat ik een emotionele toespraak zou geven. Nu stel ik de mensen op hun gemak op het moment dat onze vijanden ons Syrië aanvallen, " aldus Assad in het parlement.

Assad, waarschuwde Syrië dat dit een "test van eenheid" zal zijn, en dat  zei het land vijanden heeft die hun voordeel halen met het aanzetten toto conflicten.

"Het complot is anders van vorm en timing van wat er elders gaande is in de Arabische wereld," zei hij.

"Syrië is niet geïsoleerd van de regio ... maar we zijn niet een kopie van andere landen."

"We zijn allemaal voor de hervorming. Dat is de plicht van de staat. Maar we zijn niet voor strijd," zei de Syrische leider.

"De hervorming is niet een trend," voegde hij eraan toe. "Als mensen hun rechten op eisen, heeft de staat de plicht om aan hun eisen te voldoen."

"Wat moeten we oppassen voor hervormingen die beginnen onder deze omstandigheden nu, als voorbijgaande golf."

Als bondgenoot van Iran en verklaarde vijand van de belangrijkste regionale partner van Washington Israël, hebben demonstranten, aangemoedigd door volksopstanden in de Arabische wereld, de Syrische regering geconfronteerd met eisen voor ingrijpende veranderingen.

Assad zou, zo werd op grote schaal verwacht, ingaan op een reeks van hervormingen welke vorige week werden bekendgemaakt. Die kwamen weer in reactie op twee weken van protesten voor verregaande hervormingen en meer vrijheden in het land, dat sinds 1963 wordt geregeerd door de Baath-partij.

Shaaban maakte op zondag bekend dat het besluit om de noodtoestand op te heffen reeds was gemaakt, maar kon niets zeggen over de "tijdpad."

Assad herhaalde die verklaring eerder vandaag in zijn toespraak: "De maatregelen die donderdag bekend werden gemaakt zullen niet plotseling in kunnen gaan," zei hij. "De wet op de noodtoestand zijn in studie. Er zijn nog meer niet aangekondigde hervormingen ... maar het geven van een termijn is een logistieke kwestie." 

De golf van protesten, die op 15 maart begon in Damascus, werden snel en hardhandig door veiligheidstroepen neergeslagen. Inmiddels is het protest overgenomen door de zuidelijke regio van Daraa en de multi-confessionele kustplaats Latakia in het noorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.