woensdag 23 februari 2011

Protesteren tegen Libische leider Khaddafi in Cairo


Egypte zelf is nog aan het bijkomen van de wekenlange demonstraties en de omwenteling in eigen land. Ondertussen staat buurland Libië in vuur en vlam. Dat land kent vooralsnog geen vreedzame aftocht van de dictator. Integendeel in gruwelijke beelden wordt ons duidelijk dat Khaddafi bereid is de totale bevolking uit te moorden. Van opstappen wil hij absoluut niet weten.

Bij de Libische Ambassade in Cairo verzamelde zich gisteren een paar honderd demonstranten voor een vreedzame demonstratie tegen het extreme geweld tegen burgers in buurland Libië. Het overgrote deel van de betogers bestaat uit Libiër die al vele jaren in Egypte wonen. Zij vrezen voor het leven van familie en vrienden in hun vaderland. Maar er zijn ook veel Egyptische vrouwen. Zij willen hun mannen terug die in de Libië werken. Ze hebben al dagen niets van hen gehoord en zijn zeer ongerust. En al helemaal het zien van de beelden van de moordpartijen in Libië. Libische oppositieleiders en ooggetuigen hebben gezegd dat honderden demonstranten werden gedood tijdens aanvallen van gevechtsvliegtuigen in verschillende plaatsen in Libië.

Intussen zijn veiligheidstroepen van president Muammar Khaddafi dinsdagochtend  begonnen een intimidatiecampagne in Tripoli.  In een poging om de protesten te onderdrukken, aldus de demonstranten. Volgens een van hen, Mustafa, bestaat de campagne uit  het willekeurig dood schieten van mensen op straat, maar ook in hun huizen. Hij vertelt ook dat de Libische minister van Buitenlandse Zaken Mousa Kosi, die de leiding heeft over de Libische inlichtingendienst deze veiligheidstroepen leidt. Andere brigades worden geleid door al-Motassem, Khaddafi's zoon, en Mansour Daw, een van bevriende officieren.
“We hebben van ooggetuigen gehoord dat veiligheidstroepen Kalashnikov geweren en kogels uitdeelden aan de aanhangers van Khaddafi.”
Hij zei ook dat duizenden Afrikanen, uit Mali en Niger, uit de naburige Algerijnse woestijnen naar Tripoli zijn gebracht om te helpen bij de onderdrukking van de protesten. “Elke Afrikaan die in Tripoli aankomt ontvangt $ 2000 in contanten,” aldus Mustafa.

Intussen heeft Amr Moussa, secretaris-generaal  van de Arabische Liga op opgeroepen tot een "onmiddellijk einde" van het geweld dat momenteel wordt gebruikt tegen anti-overheid demonstranten in Libië. Hij zei dat de "tijd voor verandering was gekomen" in Libië, en dat geweld deze verandering niet kan stoppen. Na een bijeenkomst met de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini in Caïro, zei Moussa dat de pan-Arabische landen tijdens een spoedvergadering in Cairo de situatie in Libië te zullen bespreken. Hij benadrukte de ernst van de situatie na het ontvangen van recente rapporten over toenemend geweld gebruikt tegen demonstranten. Later op de dag heeft de Arabische Liga, bijeen in Cairo, unaniem besloten de Libie uit de Liga te stoten.

De Italiaanse minister Frattini, voegde hier aan toe dat het Italiaanse standpunt over de situatie in Libië een afspiegeling is van dat van de Europese Unie.  Zijn land veroordeelt het gebruik van geweld door het Libische regime tegen onschuldige burgers.
Hij uitte ook zijn bezorgdheid over de mogelijkheid van een burgeroorlog in Libië, die de kans op een illegale Libische migratie naar Europa alleen maar zou vergroten.

Youssef al-Qaradawi, hoofd van de Internationale Unie van Moslimgeleerden, heeft zelfs gepleit voor een fatwa tegen de Libische leider Muammar Khaddafi. Hij drong er bij de Libische strijdkrachten niet langer te gehoorzamen aan de Libische leider om het vuur te openen op Libische demonstranten. Hij riep verder het Libische volk op zich te verenigen in de strijd tegen onderdrukking.

 Egypte heeft haar militaire aanwezigheid aan de Libische grens versterkt in reactie op een toestroom van vluchtelingen uit Libië. Maar ook om de evacuatie van de Egyptische staatsburgers mogelijk te maken.

"Het leger heeft extra eenheden gestuurd om de veiligheid te waarborgen langs het noordelijke deel van de grens met Libië. Zo'n 10.000 Egyptenaren staan al aan de grens te wachten om die over te steken. Ruim 5.000 landgenoten keerden op maandag weer terug in Egypte. In Libië werken ruimen 1,5 miljoen Egyptenaren. Voornamelijk in de olie-industrie.

Egyptische autoriteiten zijn proberen vandaag een luchtbrug tussen Caïro en Tripoli op te zetten om Egyptenaren snel te evacueren. Egypt Air is gisteren begonnen met het uitvoeren van een extra vlucht tussen Caïro en Tripoli. Men hoopt de komende dagen het aantal dagelijkse vluchten te verhogen tot vier.

Intussen zijn vanmorgen vroeg twee militaire vliegtuigen vertrokken naar Tripoli om gestrande Egyptenaren te evacueren. Een onderneming die nog dagen in beslag kan nemen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.