donderdag 9 december 2010

Koptische Christenen dreigen grootste verliezers te worden van verkiezingen in Egypte


De monsteroverwinning van de regerende Nationaal Democratische Partij heeft de oppositie vrijwel weggevaagd. Voor de Koptische Christenen is dit een verontrustende ontwikkeling.  Men vreest dat het geweld tegen christenen hierdoor alleen maar verder zal toenemen. De eerste scheuren tussen de Koptische Kerk en het regime zijn reeds zichtbaar.


In de nasleep van de moordaanslag op Kopten na de kerstviering in Nag Hammadi van afgelopen januari werd al duidelijk dat het regime zich afzijdig wenst te houden van de oplaaiende conflicten tussen Moslims en Christenen. Een week voor de eerste ronde van de verkiezingen waren in Cairo bloedige gevechten uitgebroken tussen Koptische demonstranten en de politie over de weigering van de lokale autoriteiten om een buurthuis om te bouwen tot een kerk. Bij de gewelddadigheden werden twee christenen gedood en raakten tientallen gewond, terwijl meer dan 160 mensen werden gearresteerd, waaronder een jongen van negen. Botsingen tussen christenen en de politie waren tot nu toe echter zeldzaam. Moslim bewoners van het gebied scandeerden tijdens de botsingen anti-Koptische leuzen en ook gooiden ze stenen naar de demonstranten.
Ondanks het feit dat de islamitische oppositie is weggevaagd bij de parlementsverkiezingen groeit onder christenen de angst voor meer discriminatie.

"We hebben het hier over discriminatie niet alleen van de overheid. Het beleid van de regering heeft geleid tot de islamisering van de samenleving ... Ze proberen met behulp van de religie de steun van de gewone mensen te krijgen", aldus Emad Gad van het Al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies.

"We leven nu onder een fanatiek bureaucratisch systeem. Om gewoon een raam in een kerk te vervangen heeft u toestemming nodig van de overheid. Maar wilt u een moskee uitbreiden dan kunt u binnen de kortste keren toestemming krijgen."

Er is een groeiende vrees voor een islamitische dreiging vanuit president Hosni Mubarak’s Nationale Democratische Partij. Onlangs beschuldigde een Koptische oppositiekandidate, Mona Makram Ebeid, van de seculiere Wafd partij de NDP van "extremistische islamitische elementen” binnen die partij. "Dat is duidelijk te wijten aan de anti-Koptische fractie binnen de NDP; een Wahhabitisch Salafistische stroming (die een strikte versie van de islam gepraktiseerd in Saoedi-Arabië)," aldus Ebeid. 

Paus Schenouda III, hoofd van de Egyptisch Koptische Kerk heeft zondag, tijdens de tweede ronde van de verkiezingen, Cairo zelfs verlaten. Met de inzegening van de kerk in Sharm el-Sheikh keerde de paus de verkiezingen de rug toe. Volgens sommige deskundigen is dat een signaal van zijn groeiende teleurstelling in het Mubarak regime.

“Het optreden van de paus in de Sinai was een duidelijk signaal aan Koptische kiezers zich te onthouden van stemmen,” zegt Ammar Ali Hassan, politiek analist van het Midden Oosten News Agency.

In de eerste ronde van de verkiezingen had de paus met zijn stem op de liberale oppositie partij WAFD zijn frustratie over het heersende regime al duidelijk gemaakt. Enkele maanden geleden nog riep hij Kopten op om op de NDP te stemmen.

"Het bezoek was niet noodzakelijkerwijs een politieke verklaring van de paus, " aldus pauselijk afgevaardigde Sargious in Caïro.

Vorige maand had Shenouda het geweld van de veiligheidstroepen tegen de christelijke demonstranten ‘buitensporig’ genoemd.  Daarop hebben verschillende islamitische groeperingen inmidddels in verschillenden steden demonstraties opgezet tegen de paus. Zij beschuldigen de kerk van de aanhouding van een christelijke vrouw die zich tot de islam wilde bekeren. De kerk ontkent dit ten stelligste en beweert op haar beurt weer dat de overheid een rol speelt in deze demonstraties.

De Koptische kerk heeft al heel lang altijd de kant van de NDP gekozen. Maar daar lijkt nu toch duidelijk verandering in te zijn gekomen. Binnen de kopten was verdeeldheid over de keuze te stemmen op de NDP of op de oppositie. Toch zullen vele kopten niet openlijke durven uitkomen voor hun keuze voor de oppositie uit angst voor represailles vanuit de islamitische partijen, zoals de Moslim Broederschap.

Zolang de Moslim Broederschap bestaat zal een groot deel van de Kopten op de NDP blijven stemmen. Maar niemand zal meer kunnen ontkennen dat de eerste breuklijnen tussen de Koptische Kerk en het regime voor een ieder duidelijk zichtbaar zijn geworden.


vrijdag 3 december 2010

Verkiezingen in Egypte in teken van geweld en intimidatie


De Verkiezingen in van afgelopen zondag in Egypte zijn uitgelopen op de meest gewelddadige verkiezingen in decennia. De regerende Nationale Democratische Partij heeft in de eerste ronde 209 van de 508 zetels in het parlement veilig gesteld. De grootste oppositiepartij de Moslim Broederschap werd bijna volledig weggevaagd.

Dat blijkt uit de eerste tellingen van de verkiezingen voor een nieuw parlement. De verwachtte grote overwinning van de Nationaal Democratische Partij (NDP) van zittend president Mubarak heeft de oppositie vrijwel buitenspel gezet. De oppositiepartijen wonnen slechts 14 zetels. De liberale Wafd 3, de linkse Tagammu en de Democratische Vredes Partij 1. De overige zeven zetels werden gewonnen door onafhankelijke kandidaten. Deze onafhankelijke kandidaten zijn leden van de Moslim Broederschap. Religieuze politieke partijen zijn in Egypte bij de wet verboden. Hierdoor kunnen de Moslims Broeders, met hun leuze ‘De Islam is de Oplossing’, niet meedoen aan verkiezingen.  

De uitslag betekent een enorme klap voor de tot nu toe grootste oppositiepartij in het parlement. In 2005 zorgden de Moslim Broederschap voor een grote verrassing door 88 zetels te veroveren. Sindsdien heeft de overheid de Broederschap zeer hardhandig aangepakt. In de aanloop naar de verkiezingen werden meer dan 1500 Moslim Broeders opgepakt en zonder enige vorm van proces in de gevangenis gezet.

Volgens Mohammed Badie, leider van de Broederschap, heeft de regering zo haar belofte om ‘schone verkiezingen’ te houden verbroken. Met het geweld tegen de Broederschap hoopte de overheid hen uit te lokken tot geweld. Maar daartoe heeft de Broederschap zich niet laten verleiden. Ook andere oppositiepartijen lieten soortgelijke klachten tegen de regering horen. Van ‘vrije en eerlijke verkiezingen’ kan volgens hen geen sprake zijn.

Al voor de verkiezingen vielen vele doden en gewonden tijdens protesten tegen de huidige regering. Nu kan de trieste balans worden opgemaakt. Het afgelopen weekend vielen zeker 16 doden en meer dan 100 gewonden. Ook journalisten en hooggeplaatste vertegenwoordigers van Mensenorganisaties liepen rake klappen op, werden geïntimideerd of werd de toegang tot stemlokalen geweigerd. Voor de stemlokalen werden op grote schaal pogingen ondernomen kiezers te beïnvloeden. NDP aanhangers boden kiezers geld en voedsel in ruil voor hun stem op de NDP. Op andere plaatsen werden zelfs gewapende mannen ingezet om kiezers te intimideren.
Een woordvoerder van de kiesraad vertelde verslaggevers gisteren dat 1,4 van de bijna 90.000 stembussen moesten worden vernietigd als gevolg van sabotage.

Het geweld duidt er volgens velen op dat autoriteiten zich zorgen maken over de positie van president Mubarak en diens opvolging. De groeiende armoede en de steeds luidere protesten tegen de hoge voedselprijzen en de hoge werkloosheid werpen nu reeds hun schaduw vooruit op de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De nu 82 jarige Mubarak is al bijna 30 jaar aan de macht en probeert de weg voor zijn zoon als opvolger zonder al te veel obstakels vrij te maken. Gekscherend wordt her en der al gesproken van de 32 Dynastie. Een verwijzing naar de dynastieën zoals die in Egypte bestonden tijden de Faraonische perioden.

Ook over de opkomst tijden de verkiezingen bestaat nog grote onduidelijkheid. Volgens de officiële Verkiezings Commissie was de opkomst ruim 35%. Dat is beduidend hoger dan de 15% welke waarnemers afgelopen zondag noemden. Maar officiële cijfers worden in Egypte zelden als betrouwbaar bestempeld. 

Komende zondag, 5 december, worden tijdens een tweede ronde de laatste parlementszetels verdeeld. Maar niemand in Egypte die zich enige illusies maakt over de uitkomst van die laatste ronde.


Mijn foto
Cairo, El Maadi, Egypt
De Arbaische Lente heeft in Egypte geleid tot grote veranderingen. Somigen noemen het een 'Revolutie'. Egypte op weg naar democratie? Ik volg de ontwikkelingen op de voet en doe daar verslag van.